Kezdőlap Borok A Mátrai Borvidék Galéria Kapcsolat

Mátrai borvidék

A Mátrai történelmi borvidék Magyarország második  legnagyobb borvidéke  - mintegy 7.000 hektárnyi nyilvántartott szőlő ültetvényével. A borvidék a Mátra hegység déli lejtőin, kelet-nyugat irányban a Tarna és a Zagyva folyók által határolt területen, mintegy 15−20 km széles kelet-nyugat irányú sávban helyezkedik el.

A területen ősi hagyományai vannak a szőlészeti-borászati tevékenységnek.

A Mátrai borvidék központja és legnagyobb települése Gyöngyös. A köréje települt falvakkal a mögötte magasodó Mátra hegyvonulatával Magyarország egyik legszebb vidéke. (Ezen a területen már a Honfoglalás előtt itt élő népek is foglalkoztak szőlőműveléssel, borkészítéssel. Szent István király idején már nagy hagyománya volt a szőlőtermesztésnek. Írásos emlékeink a terület szőlővel, borral való kapcsolatát az 1040-es években említik először , 1042-ben Saár határában zárdát építettek melyhez szőlőbirtok is tartozik” A Mátrában a nagyobb arányú szőlőtelepítés a XIII. században indult meg, a XIV. században már jelentős a borkereskedelem is.)

A borvidék talaját főképpen a csernozjom-barna erdőtalaj és a barnaföld váltakozása adja. Altalaja sokszínűbb; a vulkáni, utóvulkáni kőzetek változatai alkotják. A Kárpátok hegykoszorúja óvja a medencét a zord időjárástól, erősebb északi szelektől. A Mátra hegység déli, délnyugati lejtőin a sok napsugár pedig érleli a bogyókat, a régi tűzhányók talaja pedig ásványos jelleggel látja el a szőlőket, hogy tüzes, illatos jó bort teremjen. A szőlőültetvények 250- 300 méter tengerszint feletti magasságban terülnek el. Sokan is mondják; ez a hely „ahol a Nap és a hegy összeér”.

Az itt készült fehér borok elsősorban friss, virág és gyümölcs illatukról híresek. Az itt érlelt bor, hidat ver embertársainkhoz, barátságot köttet ember és ember között. A szőlőfajták közül a hagyományos Olasz rizling-en, Szürkebarát-on (Pinot grigio), Leányká-n (Mädchentraube) és Muscat ottonel-en, Tramini-n túl a Sauvignon blanc és a Chardonnay is kiváló minőségű borokat ad. Az újonnan létesülő ültetvényekben egyre nagyobb teret hódítanak a magyar illatos fajták; úgymint az Irsai Olivér, Cserszegi fűszeres. A borok jól illeszkednek, simulnak tájjellegű ételeinkhez, erősítve egymás ízét, zamatát, finomságát. A Mátra üde, friss gyümölcsös jellege a rose és vörös borokra is jellemző, melyek főképpen Kékfrankos alapúak. A körzet kiemelkedő bortermelő települései: Abasár, Markaz, Nagyréde, Gyöngyös, Gyöngyöspata, Gyöngyössolymos, Gyöngyöstarján.